Помогни ми да се справя сам

› Създателят - автор и илюстратор - на поредицата, Десислава Йорданова

Десислава Йорданова - Пурко и поредицата "Помогни ми да се справя сам"

› Какво споделят родители и специалисти:

“ Избраната тема в книгата е изключително важна за правилното развитие на децата в ранна детска възраст, защото те се нуждаят от четива, които им обясняват света, в който живеят.

Сред основните цели на “Ема. Един прекрасен ден” е изграждането у децата на навици за общуване с печатни книги и подпомагането в първите им стъпки към усвояване на умението за самостоятелно четене и разказване. Именно в тази насока е въведен и игровия елемент “пиктограми” - полезен и ефективен инструмент за усвояване на умението за четене.”

Велентина Стоева, консултант по проекта, част от фондация „Детски книги“

Знаете ли, че съществуват безценни съкровища, наричани "Приобщаващи книжки"?
А познавате ли Ема и Гого?

Аз отдавна си мечтаех да се запозная с тях и да ги прегърна. Да, точно така-да ги прегърна. Както се прегръща нещо наистина (без)ценно и стойностно. Както се прегръща отдавна очакван приятел, който ти идва на помощ.

Идва ти на помощ, за да ти покаже, че въпреки специалните ти потребности И ТИ МОЖЕШ, и за теб има начин, и ти имаш правото да се научиш да четеш и да се докоснеш до магията на книгите.

Дори не зная, дали авторката им Десислава Йорданова осъзнава какво съкровище е сътворила! Зная обаче, че е вложила много мисъл, смисъл и любов.

100 вълшебни страници във всяка книжка! Прекрасни, изчистени илюстрации, в които всеки детайл е на мястото си. Смислено и семпло съдържание, в което всяко дете ще се припознае.

Но черешката на тортата са ПИКТОГРАМИТЕ! Именно те са мостът между можещи и неможещи, със специални потребности и без, между разбиращи и неразбиращи българския език. Пиктограмите(символите) стоят в основата на Допълващата Алтернативна Комуникация и са визуалната подкрепа, от която много от децата със СОП се нуждаят, за да могат да разбират речта.

За дечицата с невротипично развитие в предучилищна възраст пък, са прекрасен помощник в прехода към самостоятелно четене.

Ето това е моята представа за "приобщаваща книжка", или с други думи "книжка за всички".

Моите деца се сприятелиха моментално с Ема и Гого и макар, че Марта е невербална, а малката Сара не говори грам български, снощи станах свидетел на следната мила картинка: двете заедно разглеждаха "Светът на Гого", Марта посочва една по една пиктограмите пред себе си, а малката срича "това ...е ...Гого".

И личицата и на двете засияват в усмивка.

Лина Христова , родител и създател на FB групата „ОБЩУВАЙ С МЕН“

“Запознах се с Ема заедно с моите любими шестгодишни предученици. Влюбихме се от пръв поглед в книгата! Аз - защото видях как децата започнаха да я четат с интерес, а те - защото за пръв път в живота си прочетоха цяла книга наведнъж! Някои от тях даже я прочетоха седем пъти за един ден!

Втората ми среща с книгата бе с нашето четиригодишно момиче. Дъщеря ми се припозна в Ема и с огромно вълнение я “чете” безброй пъти. Разнася книгата навсякъде със себе си. Заедно я четем, търсим скрити обекти в илюстрациите, правим физиономии, показващи чувствата на Ема и обсъждаме.”

Милена Пеева, учител и родител

“ Ема и Гого са мои приятели. Ползвам ги почти всеки ден с моите специални деца. Част от тях все още не говорят и благодарение на Ема често чувам първите думи - Ема, мама, мие… Част от децата в момента се ограмотяват и за тях е важно да прочетат първите си думи без страх, а това се случва с Ема, понеже към всяка дума има и картинна опора. За деца от аутистичния спектър е особено трудно да правят изречения - тогава използваме пиктограмите. Давам разбъркани карти и очаквам да видя правилно подредени думи в изречението. Пиктограмите могат да бъдат ползвани за предлози, за съгласуване по род и число, за търсене на пропуснати думи в изречение, за въвеждане на частите в речта. Чудесни и лесни за фокусирана, индивидулана работа спрямо нуждите на детето!”

Красимира Стоицева, логопед и собственик на “ВМестенцето”

 

› Допълнителна информация:

  1. Четенето като споделяне 
        • За кои деца е подходяща книгата
        • Допълнителни идеи за използването ѝ
  2. Фази на усвояване на уменията за четене
  3. Как да помогнете на детето да развие базовите умения, предшестващи четенето

 

› Специализирана информация
›› Семинар: Как да помогнем на детето лесно да се научи да чете?

Как да помогнем на детето лесно да се научи да чете?

 

›› Семинар: Как да подкрепим дете със затруднения при четене?

Как да подкрепим дете със затруднения при четене?

› Какво споделят родители:

“Пише Ви майка на едно малко момиченце.

Лятото посетихме базар на книгите на НДК и срещнахме писателката Десислава Йорданова на един от щандовете. След нейната прекрасна консултация се спряхме на книжката за Ема и я закупихме за нашата дъщера.

Тогава дъщеря ми беше на една годинка, но много обича книжки. Не бяхме сигурни, че книжката ще е подходящта за нея на тази възраст, но се надявахме все някога да и хареса!

Е, пиша Ви, за да споделя, че въпреки нейната възраст от година и половина, към днешна дата, книжката за Ема и стана най-любимата книжка! С лекота научи много нови думи, благодарение на пиктограмите и прекрасните илюстрации! Помага ни в ученето на неща от ежедневието, като къде се ходи на гърне, как се реши коса, а и разгадаване на емоциите! Ема е неразделна част от всеки наш ден! Най-любимата книжка вкъщи!”

Иванина, родител

“Пиша Ви относно Ема и Гого. Синът ми е аутист и книгите ми бяха изключително полезни. Разбра много неща, научи се да чете (той е на 5 години). Използва думите, допълнително и картите.”

Родител

“Когато я купихме преди 3 месеца, дъщеря ми беше на 2г.6м. Ами ВЛЮБИ СЕ В НЕЯ. Може би веднъж успях да й я "прочета", грабна ми я от ръцете и сама започна по картинките да си "чете", разказва, измисля. Чрез нея си разказва и през деня случки. Доста скептична бях, ноооо определено си заслужава парите.”

Родител

“Четем книгата за Ема със сина ми (3 г. сега). Гого ни е от любимите, защото го чете сам. Покрай него се надъхва да чете всякакви табели и надписи.”

Родител

“Здравейте! Аз ви благодаря за уникалната работа с грижа за децата. И наистина виждам ефект от работата с книжките за Ема и Гого върху сина ми, който е все още на 1 г и 10 м.

На мен са ми полезни, за да оберат изказа ми и да свикна дя съставям прости изречения, защото засега е на единични думи, но знам че предстоят изреченията. Прави ми впечатление че често сам разбира пиктограмите и прави връзка между тях и съответната дума, която изговаряме.”

Родител

“Ние наскоро си купихме „Ема“ и благодарение на нея дъщеря ми най-после проговори български!”

Дарина Димитрова, родител

“ Тук също се получава малко визуално запаметяване и ориентация по картинки, но ми се струва много ценно за старт на читателските умения това, че пиктограмите ориентират детето за брой думи в изречение. И когато не му излизат думите, започва да се чуди и да мисли. Гениална е книжката. ”

Елица Керефейска , родител

“Ема е страхотна! С моят син я имаме откакто беше на година и половина, страшно я харесва, "четем" я редовно. Уникална, препоръчвам я и аз на всички, които и се чудят!”

Биляна Петкова , родител

“Моята дъщеря Ема проговори с тази книжка. Има я от 6 месечна възраст и до сега ѝ е интересна и си я разглежда (2г 4м). Аз я намирам за страхотна.”

Нива Георгиева , родител

“Какво означава тежък аутизъм? Моя син е с телк 100 процента с чп, в 1 клас е, но събира, изважда, чете гладко, но без разбиране. С книжката за Ема започнахме четенето. Книжката му бе любима за дете, което е с нулеви интереси.”

Родител

“Приятелки ми я пратиха от България и веднага стана любима - и на детето, и на мен. Детето е момче и си я нарича "книгата за Еди". И дума не дава да се обели за Ема, макар че има и приятелка Ема, която даже прилича на героинята.”

Анелим Флинт, родител

 

Поръчайте книги от поредицата: